Poplave načinile veliku štetu Takmičarskoj stazi Lađenica (VIDEO)

Novembar 2021. godine bit će zapamćen kao jedan od surovijih mjeseci u nekoliko proteklih godina. Poplave su nanijele velike materijalne štete građanima Bosne i Hercegovine, a ni naša ribolovna staza “Lađenica” u Dobroševićima nije bila izuzetak.

Kada se govori o našoj stazi, često joj se dodjeljuje titula jedne od najboljih takmičarskih staza u Bosni i Hercegovini za disciplinu ‘lov ribe udicom na plovak’.

Dio ribolovne staze “Lađenica” prije poplave

Nažalost, ljepota i riblji fond ove staze narušen je poplavama. Voda je prekrila obalu i objekte na stazi nanoseći veliku štetu. Povlačenjem vode, veliki broj ribe ostao je zarobljen u lokvama, a mnogo je završilo i u rijeci Bosni.

Članovi našeg udruženja “Sarajevo 1906” i u najtežim trenucima mislili su na stazu. Odmah nakon opadanja vodostaja posjetili su prostor Lađenice i borili se da spase što se dalo spasiti.

Meredovima i mrežama su pokupili ribu i vratili je u jezero, a stolove i klupe koji su odneseni nekoliko stotina metara, pronašli su i vratili na njihova mjesta. Iza vode ostao je talog mulja, po slobodnoj procjeni oko 15cm debljine, koji otežava kretanje i sanaciju štete. Ispod šadrvana lopatama su uklonili mulj i otkrili zemlju kako bi mogli vratiti stol i klupu.

Uklanjanje mulja ispod šadrvana

Nadamo se brzoj reakciji načelnika Semira Efendića i Općine Novi Grad koji su uvijek uz nas stajali pri izgradnji i unapređenju staze.

Uprkos poteškoćama koje je ova situacija donijela, da je naše udruženje međusobno čvrsto i prijateljski nastrojeno, pokazale su mnogobrojne ponude za pomoć sanacije štete, kako od članova našeg udruženja, tako i od drugih udruženja i pojedinaca širom Bosne i Hercegovine, ali i Balkana. Ovom prilikom se zahvaljujemo našim mnogobrojnim prijateljima i udruženjima na ponuđenoj pomoći.

Za još slika i videa, zapratite našu Facebook stranicu:

Facebook

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.