Učenici OŠ Dobroševići i ribolovci čistili buduću ekološku oazu Lađenica

image-88f27d981d26a615a97cd704a979fd25a80d0d6f475ca4f0f65cff88a4830c70-VJučer je 60 učenika OŠ Dobroševići, zajedno sa svojim domaćinima i edukatorima, članovima Udruženja sportskih ribolovaca „Sarajevo – 1906“ učestvovalo u akciji čišćenja ”Eko ribarske oaze Lađenica”

Članovi Udruženja ribolovaca već par godina nastoje ovu jednu veoma zagađenu lokaciju pretvoriti u ekološki čist prostor koji će pored sportskih ribolovaca koristiti i ostali građani kao izletište.

„Bitno je napomenuti da je ideja o radnoj akciji čišćenja potekla od samih učenika koji su željeli da daju svoj doprinos i urede ovaj dio da bi tu mogli dolaziti da šetaju, pecaju ribu, bave se sportskim aktivnostima i odmaraju. Ova djeca pokazuju svoju ekološku svijest dok na žalost inspekcijski organi to nemaju jer već dugi period nisu u stanju da konstatuju ko je dužan da izvrši sanaciju i ko upravlja izgrađenim prečistaćem koji se nalazi na samoj obali starog korita rijeke Bosne. Isti nam otežava našu namjeru da realizujemo ovaj lijepi objekat koji je sigurni smo potreban ovom gradu.“, rekao je predsjednik Udruženja, Anton Šaafhauzer.

Prije ove akcije, učenici su imali edukaciju o zaštiti čovjekove okoline koju su održali profesori sa PMF Sarajevo – odsjeka za ihtiologiju i ribarstvo i članovi udruženja. Nakon te edukacije ovo je bio praktični dio u prirodi nakon čega će dobiti diplome o završenoj edukaciji za male ribolovce i čuvare prirode kao i članske knjižice udruženja i ribolovne dozvole. Ovo nije posljednja akcija učenika ove škole te su već dogovorene naredne aktivnosti.

„Posebno želimo naglasiti da je projekat finansijski podržan od Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH bez čije pomoći ne bismo mogli ostvariti našu namjeru da donesemo nešto dobro i lijepo ovom gradu. Zahvalnost pored Fonda izražavamo i TVSA koja od prvog dana medijski prati realizaciju ovog našeg ekološkog projekta.“, izjavio je Pešto Mugdim, sekretar Udruženja sportskih ribolovaca „Sarajevo 1906“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.