Ribarska oaza Lađenica: Radna akcija čišćenja i uređenja meandra rijeke Bosne

IMG_1212_1067x800U nedelju 3. aprila 2016. godine, održana je velika radna akcija na čišćenju i uređenju  ribarske oaze Lađenica.

U akciji je učestvovalo tridesetak ribolovaca iz udruženja Sarajevo -1906 i Vogošća i desetak građana naselja Dobroševići.
Akcija je u potpunosti uspjela jer su svi planirani radovi izvršeni.

Radovi su izvodile četri grupe volontera i to prva grupa je radila na vađenju starih i trulih stabala i panjeva iz vode, druga je postavljala rampu na ulazu u ribolovnu oazu, treća je postavljala ogradu na očišćeni dio obale a četvrta je bila logistička grupa koja se brinula da svi učesnici u akciji imaju dovoljno pića za osvježenje i nešto za marendu u trenucima kratkotrajnih odmora.

Epilog radne akcije je izvađena velika količina stabala, panjeva i raznog drugog otpada, postavljena rampa koja će spriječiti nekontrolisan ulazak na ribolovno-šetačku stazu sa vozilima, očišćena velika deponija smeća i postavljena  ograda koja će spriječiti dalje odlaganje otpada.

Vrijedni članovi udruženja već se spremaju za nove radne akcije a prva naredna je 12.04.2016. kada će učenici osnovne škole Dobroševići pristupiti čišćenju sitnog otpada kao što su plastične boce, najlon kese i slično.

Ove naše aktivnosti podržao je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH koji nam je omogućio nabavku neophodnog alata za izvođenje akcija kao i drugu neophodnu logističku podršku za uspješnu realizaciju ovog velikog ekološkog projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.