Ribarska oaza Lađenica: Radna akcija čišćenja i uređenja meandra rijeke Bosne

IMG_1212_1067x800U nedelju 3. aprila 2016. godine, održana je velika radna akcija na čišćenju i uređenju  ribarske oaze Lađenica.

U akciji je učestvovalo tridesetak ribolovaca iz udruženja Sarajevo -1906 i Vogošća i desetak građana naselja Dobroševići.
Akcija je u potpunosti uspjela jer su svi planirani radovi izvršeni.

Radovi su izvodile četri grupe volontera i to prva grupa je radila na vađenju starih i trulih stabala i panjeva iz vode, druga je postavljala rampu na ulazu u ribolovnu oazu, treća je postavljala ogradu na očišćeni dio obale a četvrta je bila logistička grupa koja se brinula da svi učesnici u akciji imaju dovoljno pića za osvježenje i nešto za marendu u trenucima kratkotrajnih odmora.

Epilog radne akcije je izvađena velika količina stabala, panjeva i raznog drugog otpada, postavljena rampa koja će spriječiti nekontrolisan ulazak na ribolovno-šetačku stazu sa vozilima, očišćena velika deponija smeća i postavljena  ograda koja će spriječiti dalje odlaganje otpada.

Vrijedni članovi udruženja već se spremaju za nove radne akcije a prva naredna je 12.04.2016. kada će učenici osnovne škole Dobroševići pristupiti čišćenju sitnog otpada kao što su plastične boce, najlon kese i slično.

Ove naše aktivnosti podržao je Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH koji nam je omogućio nabavku neophodnog alata za izvođenje akcija kao i drugu neophodnu logističku podršku za uspješnu realizaciju ovog velikog ekološkog projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.