Udruženjsko takmičenje USR “Sarajevo 1906”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVrijeme je Udruženjskih takmičenja, pa je i USR “Sarajevo 1906” održalo svoje.

Kao i uvijek, u ovom udruženju je žestoka konkurencija, mnogi od takmičara iz ovog udruženja su višestruki prvaci Bosne i Hercegovine u lovu ribe udicom na plovak, učesnici mnogih internacionalnih takmičenja i svjetskih prvenstava.

Da mi ne zamjere ostali, 7 – 8 imena je uvijek tu, samo se iz godine u godinu rotiraju i oštre štapove i udice za sljedeća takmičenja – pogotovo ova udruženjska koja su prva stepenica koju moraju proći.

Malom školom ribolova, članstvo udruženja se pomladilo, tako je ove godine bilo i takmičara koji prošle godine nisu znali ni “zabaciti” kako treba. Ove su bili ne manje ozbiljniji takmičari od svojih starijih kolega koji su im jučer bili instruktori.

Takmičenje je održano na plaži “Peta” na Jablaničkom jezeru, mjestu na kojem se već par godina održavaju takmičenja USR “Sarajevo 1906”, a kojima su domaćini bili članovi USR “Glavatica” iz Jablanice.

Prošle godine, u isto vrijeme, na ovoj plaži – takmičarskoj stazi, udruženjska takmičenja su istovremeno održala ova dva udruženja, te USR “Neretva” iz Mostara.

Domaćini – jablaničani su dan prije imali svoje takmičenje koje je bilo skraćeno zbog nevremena, no sarajlije su imale sreće – iako je bilo malo jačih udara vjetra, kiša je par puta počinjala pa se predomišljala, takmičenje je regularno privedeno kraju. Jedino je pionirima skraćeno vrijeme takmičenja zbog naglog pogoršanja vremenskih uslova, ali to nije bilo neko pretjerano skraćenje – nekih dvadesetak minuta.

Nakon zvučnog signala početka, vidjelo se da će biti ulova – takmičari su počeli vaditi “bijelicu” – standardni ulov za takmičenja na ovoj stazi. Tu i tamo pokoja sunčanica, klenić, jedna-dvije pastrmkice, ali neumorna bijelica je bila najzastupljenija u čuvaricama.

Nakon vaganja ulova, završen je prvi dio u kojem su “ukrstili štapove” stariji članovi ovog udruženja.

U drugom dijelu, nastupili su najmladji – pioniri. Nekima je bila potrebna pomoć, jaki udari vjetra kod nesigurnih i neiskusnih pionira su znali prouzrokovati petljanje sistema, kačenje udica za šta ne treba… no, snalazili su se, ipak su oni prošli “Malu školu ribolova”.

Kako napisah u početku teksta, jak vjetar je skratio njihovo takmičenje za nekih dvadesetak minuta. Međutim, oni su se “izmerakali” sa platformi u zaljevu dok su se takmičili stariji. Nakon izvaganog ulova pionira, proglašeni su i pobjednici po kategorijama.

Tako, kod seniora je bio sljedeći plasman:

 1. mjesto Bogilović Mirsad
 2. mjesto Alagić Mirsad
 3. Pešto Mugdim

Kod seniorki:

 1. mjesto Bogilović Amela
 2. mjesto Dorić Hamijeta
 3. mjesto Bogić Lidija

Kod omladinaca:

 1. mjesto Omerbašić Kenan
 2. mjesto Pešto Adnan
 3. mjesto Herenda Adnan

Kod omladinki:

 1.  mjesto Alagić Manja

Pioniri:

 1. mjesto Mulalić Irfan
 2. mjesto Šafhauzer Kristijan
 3. mjesto Hadžić Faris

Pionirke:

 1. mjesto Hadžić Lamija
 2. mjesto Šafhauzer Mate
 3. mjesto Komšić Marina

Najmlađi učesnik ovog takmičenja je bio Stanić Alen koji je dobio prigodnu diplomu.

Nakon što je obavljeno proglašenje pobjednika, nastavljano je druženje u restoranu na plaži “Peta” uz standardno – “Ma mogao sam bolje nego me zeznu…..”

Čestitke pobjednicima i svima koji su se plasirali na sljedeći nivo takmičenja, a ostalim… ima sljedeća godina i ona – važno je učestvovati, družiti se, a najvažnije je – biti ribar!

Na kraju, Upravni odbor i članovi USR “Sarajevo 1906” se iskreno zahvaljuju svojim prijateljima iz USR “Glavatica” Jablanica na pomoći i ustupanju staze, te sponzoru “Bosnalijek–u” koji je pomogao organizaciju i provođenje ovog takmičenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.