Izvršeno poribljavanje rijeke Miljacke

Resic__Misita__Adil__Hadzic__plaketaDanas su Udruženja sportskih ribolovaca “Stari grad” i “Sarajevo 1906” iz Sarajeva, a uz podršku općine Stari grad te općinskog načelnika Resić Mustafe, izvršili redovno poribljavanje gornjeg toka rijeke Miljacke.

Poribljavanje je izvršeno na tri lokacije na potezu od restorana “Bazeni” pa do Kozije ćuprije.

Poribljeno je sa ovogodišnjom mlađi, nabavljenom u ribogojilištu “Riba – Neretva” u Konjicu, a ubačeno je oko 12 000 komada potočne pastrmke.

Ovo nije prvi put da općina Stari grad izdvaja sredstva za poribljavanje rijeke Miljacke – na rijeci Mošćanici, a i na Miljacki pored Kozije ćuprije, stoje postavljene table koje svjedoče o prijašnjim akcijama u koje su bile uključene i osnovne škole, što je za svaku pohvalu, jer se time osnovci direktno upoznaju o značaju očuvanja naših voda i njihovih staništa.

Na kraju poribljavanja, Adil Aljić, predsjednik USR “Stari grad” se zahvalio načelniku općine Resiću.

Miroslav Misita i Ermin Hadžić su ispred USR “Sarajevo 1906”  načelniku uručili i plaketu-zahvalnicu općini za dosadašnju podršku pri realizaciji ovakvih i sličnih projekata.

Podsjećamo, USR “Sarajevo 1906” je prošle godine provelo projekat “Mala škola ribolova”. Zbog uspješno provedenog projekta, te već iskazane zainteresovanosti od strane potencijalnih kandidata za novu školu, pala je odluka da se i ove godine u ovom zatišju sezone, a tokom zimskog odmora, održi isti projekat koji bi pomogli upravo općina Stari grad, te ostale tri gradske općine: Centar, Novo Sarajevo i Novi grad, te Kanton Sarajevo.

Načelnik se zahvalio upravi USR “Sarajevo 1906” riječima da mu je jako drago primiti zahvalnicu od udruženja sa stogodišnjom tradicijom i da će se on i dalje zalagati za sve vrste pomoći u očuvanju i revitalizaciji naših voda.

“Imam obavezu da kažem da  ćemo u okviru projekta pred međunarodnim  fondovima, u razgovorima preko kantona, entitetskih  vlada pa i na državnom nivou, pokušati da zaštitimo rijeku Miljacku, tako što ćemo kandidirati projekte za rješavanje problema kanalizacije sa Pala i Sarajeva preko kolektora u Rajlovcu, pa da i Miljacka i Bosna budu čiste rijeke i da bude mnogo više ljudi koji će se na ovim rijekama baviti ribolovom.”, izjavio je načelnik Resić.

Adil__ribari_i_ribaIstresanje_ribeKamion_sa_ribom

KrivolovciKrivolovci_2Miljacka_Kozija_Cuprija

mladj_potocna_oastrmka_pustena_u_rijeku_MiljackuNekad_prije_izvrseno_poribljavanje_rijeka_Miljacke_I_MoscaniceResic__Misita__Adil__Hadzic__plaketa

Rijeka_Miljacka_2Rijeka_Miljacka_Kozija_cuprija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.